به گزارش خبرنگار مهر، مسلم نجفی روز دوشنبه در نشست خبری که به مناسبت روز جهانی غذا برگزار شد، اظهار کرد: غذای سالم زیر بنای سلامت جامعه است چراکه طبق فرمایش پیامبر اکرم (ص) امنیت و سلامتی از موارد غفلت شده در جامعه هستند.
وی افزود: در آزمایشگاه کنترل مواد غذایی، بهداشتی و دارویی کالاها بررسی میشوند تا صادرات و مجوز تولید انجام شود که طی یک سال اخیر نزدیک به ۹۰۰۰ نمونه در آزمایشگاه کنترل شده است که ۳۵۳۳ قلم آنها در حوزه خوراکی و آشامیدنی بودند.
نجفی ادامه داد: یکی از وظایف سازمان غذا و دارو نظارت است، در یک سال اخیر بیش از ۵۱۳۰ مورد نظارت و ۳۷۷۸ مورد نمونه برداری از واحدهای تولیدی مواد غذایی انجام شد که ۷۹ واحد خوراکی و آشامیدنی به مراجع قضائی معرفی و ۳۱ کالا معدوم شدند.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز در ادامه بیان کرد: سامانه TTAC سامانهای برای ترخیص، رهگیری و شناسایی اصالت و جلوگیری از قاچاق کالا است که پر قدرت و پر کاربرد است و در شناسایی کالاها کاربرد بسیاری دارد.
وی بیان کرد: سال ۱۴۰۰ محصولات غذایی استان ما به ۳۴ کشور صادر شد و در شش ماه سال جاری نیز به ۴۴ کشور صادر شد.
اجرای برنامه پایش محصولات کشاورزی برای حدود ۳۰ محصول پر مصرف
وی اضافه کرد: ۸۰۷ پروانه ساخت برای محصولات خوراکی و آشامیدنی صادر شد، ۱۳۰ کارخانه استان ما گواهی بینالمللی داشته و ساختار مدیریتی آنها شامل کنترل شدید ایمنی مواد غذایی است همچنین ۱۰۰۰ واحد فعال تولید مواد غذایی داریم که احتمالاً برخی به دلایلی غیر فعال شده باشند البته ما به دنبال کمک کردن به آنها هستیم تا مشکلات آنها برطرف شود.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز در ارتباط با عملکرد یک سال اخیر این معاونت اظهار کرد: ۱۷۰ همکار در معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز مشغول به کار هستند، مدیریت و نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی، مدیریت نظارت بر مواد دارویی و تحت کنترل و آزمایشگاههای کنترل مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی از بخشهای مهم سازمان هستند و تجهیزات و ملزومات پزشکی شامل تجهیزات سرمایی در معاونت درمان و غیر سرمایی در معاونت غذا و دارو بررسی شده و اداره نظارت بر داروهای سنتی و نظارت بر قاچاق داروها نیز زیر نظر ما است.
وضعیت کیفیت و کمبود داروها
وی یادآور شد: در زمینهی پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالاهای سلامت محور نیز وظایف خود را انجام میدهیم اما ایدهآل نیست و کارهای بسیاری باید انجام شود، از استانهای هستیم که بالاترین نشان سلامت را دریافت کرده است که نماد سیب سلامت بالاترین آنها بود و اکنون ۲۳ محصول ما این تندیس را دریافت کردهاند.
وی ادامه داد: کشورهای دیگر استانداردهای مختلفی دارند و سازمان استاندارد متولی است که استانداردهای آن کشور را ثبت کند و براساس اینکه مقصد صادرات ما کجاست، باید موارد را رعایت کنیم.
وی در رابطه با اهمیت غذای سالم افزود: بیش از ۲۰۰ بیماری با مصرف غذای ناسالم ایجاد میشود، از اسهال گرفته تا بیماریهای پیشرفتهای چون سرطان و حتی بخشی از ناباروری، فشار خون بالا، دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی و تنفسی با مصرف غذای ناسالم مرتبط هستند.
وی گفت: بحث پایش محصولات غذایی در سطح عرضه بسیار مهم است، ۲۵ ماده غذایی پر مصرف و ۵۰ محصولات آرایشی و بهداشتی در سطح عرضه برای نمونهبرداری ارسال شد، دانشگاههای تیپ یک محصولات مشخص را نمونهبرداری میکنند که یکی از اهرمهای پایش مواد غذایی در سطح ایمنی است و به صورت تصادفی و مستمر انجام میشود.
وی گفت: ۱۶ اکتبر روز جهانی غذا است و شعار امسال سازمان بهداشت جهانی «توسعه پایدار جهانی برای دسترسی به غذای کافی و مغذی» است و تمامی دولتها متعهد هستند تا غذای کافی و سالم را تأمین کنند؛ استان ما نیز خوشبختانه از قطبهای تولید مواد غذایی در کشور است که نزدیک به هزار کارخانه متوسط و بزرگ تولید مواد غذایی دارد و جزو بهترینهای این عرصه در کشور است.
وی گفت: امکان صدور مجوزها واحد تولید ماده غذایی توسط چندین ارگان بررسی میشود و در نهایت به سازمان غذا و دارو میرسد و ما متعهد هستیم تا غذای امن و سالم به مردم تحویل دهیم و اگر سختگیری میشود، از قانون است.
نجفی همچنین در رابطه با کیفیت داروها نیز گفت: باوری در ذهن مردم ایجاد شده است که داروهای خارجی بهتر است اما باید طبق مستند علمی این حرف ثابت شود و برای سخنان خود مبنای علمی داشته باشیم چراکه بخشی به علت ناآگاهی میگویند داروی خارجی بهتر است البته محصول به محصول متفاوت است.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز خاطرنشان کرد: در توزیع شیر مدارس، سازمان غذا و دارو بهعنوان واحد نظارتی عمل میکند، اینکه مدارس پول دارند که توزیع کنند یا نه به ما مربوط نیست و صرفاً سلامت آن بر عهده ما است.
وی اظهار کرد: یارانه دارو باید به مصرف بندی نهایی برسد و در طرح دارویار قصد داشتیم تولید محصولات داخلی افزایش یابد چراکه در زمینهی تأمین ارز با مشکل مواجه هستیم و این طرح کمک میکند تا میلیونها نفر از مردم تحت پوشش بیمه قرار بگیرند و افزایش قیمت به بیمار تحمیل نمیشود و تفاوت قیمت را سازمان بیمهگر پرداخت میکند.
وی ادامه داد: هموطنان میتوانند با ارسال کد uid بیست رقمی کالا به سامانه TTAC یا شماره پیامک ۲۰۰۰۸۸۲۲، یا حذف بارکد و وارد کردن کد ۱۶ رقمی به سامانه از مشخصات کالا مطلع شوند البته اپلیکیشنی نیز به همین منظور طراحی شده است.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز خاطرنشان کرد: کاهش نمک برنامه دیگر ما بود که نمک، قند و اسید چرب غیر ترانس از عاملین ایجاد کننده بیماریهای غیرواگیر و قلبی و عروقی است و طبق برنامه عملیاتی وزارت بهداشت در طی پنج سال موظف هستیم ۲۰ درصد نمک را در پروانههای ساخت مواد غذایی صنعتی تولیدی کاهش دهیم.
وی یادآور شد: اجرای برنامه پایش محصولات کشاورزی برای حدود ۳۰ محصول پر مصرف از اقدامات بعدی ما است چراکه قطب تولید مواد غذایی در حوزه کشاورزی و دامی هستیم.
نجفی همچنین یا اشاره به کمبود دارو گفت: کمبود دارو تنها مربوط به استان ما نیست و در کل کشور به صورت مقطعی و سیال کم و زیاد میشود و همواره این مورد بوده است، اینکه به صورت ایدهآل صد در صد باشد نبوده است اما عمده کمبودها کشوری بوده و روزانه پیگیری میشود.
وی ادامه داد: در طرح دارویار سامانه بیمه این امکان را فراهم کرد تا افرادی که از دارویی به صورت مداوم استفاده میکنند، امکان تمدید آن برای دو دوره وجود داشته باشد.
وی متذکر شد: اهمیت چراغ راهنمای تغذیهای در انتخاب ماده غذایی مناسب هر فرد از دیگر موارد است، درج این چراغ راهنما از سال ۱۳۹۴ آغاز شد که معمولاً بر روی محصولات غذایی درج میشود و میزان قند، چربی، نمک و اسیدهای چرب غیر ترانس را نشان میدهد تا فرد قدرت انتخاب داشته باشد؛ رنگ سبز نشان دهندهی مقدار اندک ماده مضر، نارنجی متوسط و قرمز بیش از حد است.
وی اضافه کرد: نوشابهها سه نوع هستند؛ معمولی، رژیمی و بااستفاده از قند مصنوعی که کالری ندارد اما شیرین است و در محافل علمی ثابت شده است که این هم سبب چاقی میشود اما از روی برچسب آن میتوان مقدار قند آن را تشخیص داد که اگر برچسب آن درست نباشد، از ما شکایت میشود.
وی گفت: غنی سازی شیر و ماست با ویتامین دی از دیگر موارد مهم است چراکه با کمبود ویتامین دی در کشور مواجه هستیم و افراد در فضاهای سربسته زندگی میکنند و یک معضل بزرگی است؛ بنابراین غنیسازی تعداد اندکی از محصولات را جزو برنامه گذاشته و دنبال میکنیم.
وی در پایان تاکید کرد: تعدادی از کمبودها از نظر علمی اعتبار ندارند برای مثال اکر آزیترومایسین ۱۰۰ میلیگرم، کم باشد به جای آن میتوان از ۵۰ میلیگرم استفاده کرد؛ بنابراین تعدادی از آنتیبیوتیکها را میتوان به جای هم استفاده کرد.