۱۹- موادی نظیر حبوبات و غلات باید در ظروف مقاوم در مقابل رطوبت و نفوذ حشرات نگهداری شود و امکان برقراری تهویه طبیعی(با استفاده از توری های مناسب) در محل نگهداری انها وجود داشته باشد. ۳- استفاده از ظروف و وسایل غیر مجاز نظیر مواد بازیافتی، چوبی، سربی و مسی طبق دستورالعمل و تشخیص کارشناس ممنوع می باشد. ۳- درب ها و کلیه پنجره های بازشو باید سالم و قابل شستشو و مجهز به توری ضد زنگ باشند. ۱- بازرسین بهداشت در صورت مشاهده و تشخیص مواد غذایی فاسد شده، آن مواد را غیر قابل مصرف اعلام کرده و با صورتجلسه ای اقدام به انهدام موارد مذکور خواهند نمود. ۶- کف محل پخت باید صاف، بدون ترک خوردگی، همواده قابل شستشو و از نوع سنگ و امثالهم باشد و ضمنا لغزنده نبوده و دارای شیب مناسب به طرف کف شوی باشد. ۲۶- با توجه به تعداد مراجعین در غذاخوری، تعدادی از پرسنل با چرخ دستی مناسب ظروف غذای سرو شده را جمع آوری و در همان حال سطوح میز را برای مراجعین بعدی تمیز نمایند. ۱۲- وضعیت و تعداد توالت و دستشویی متناسب با پرسنل و مراجعین و به صورت بهداشتی باشد.
۷- یخ مورد استفاده باید از مقامات مورد تایید بهداشتی تهیه شود. ۲- گوشتهای قرمز باید دارای مهر کشتارگاه باشند و گوشتهای سفید از کشتارگاه های مورد تایید سازمان دامپزشکی تهیه شود. کم خونی می تواند شما را در معرض خطر عوارض جانبی قرار دهد، بنابراین مهم است که سطوح گلبول قرمز خون را در اسرع وقت به مسیر اصلی بازگردانیم. ۷- باید وسایل شخصی خود را در کمد انفرادی نگهداری نمایند. ۶- انبار، یخچال و سردخانه باید مجهز به دماسنج سالم باشد. ۹- به منظور جلوگیری از احتمال فساد مواد غذایی در اثرقطع برق، باید سردخانه مجهز به برق اضطراری بوده و سیستم برق آن ایمن باشد. برای برداشتن مواد غذایی الزامیست. کشمش دارای آهن فراوان است که برای رشد گلبول های قرمز و پلاکت خون بسیار مهم است. ۱۴- جهت خرد کردن گوشت و سبزی از تخته های جداگانه استفاده شود و استفاده از چرخ گوشت جت خرد کردن سبزی ممنوع است. ۹- با توجه به فساد سریع گوشت چرخ کرده باید این مواد همواره در یخچال و در دمای کمتر از ۴ درجه سانتی گراد و به مدت ۱۲ ساعت نگهداری شود. ۷- تخته مخصوص خردکردن گوشت و سبزی باید بدون درز وشکاف و پس ار هر بار استفاده شستشو شده و روی سطح آن نمک پاشیده شود.
۷- درهای ورود و خروج باید از نوع خود بسته شو بوده و کلیه درب ها و پنجره های بازشو باید به توری ضد زنگ مجهز سایت flaviosyrup باشند. ۸- ساخت دیوارها،درها و پنجره ها طوری باشد که مانع از ورود حشرات و جوندگان موذی شود. ۱۵- دیواره ها باید به صورت ضد موش ساخته شود. ۱- مساحت انبار و سردخانه باید با حجم موادی که ذخیره می شود، متناسب باشد. ۲۱- طراحی انبار آرد و شکر باید مورد تایید مقامات بهداشتی باشد. ۴- درصورتیکه غذاخوری و آشپزخانه جداسازی شده باشند،دیوارهای آشپزخانه باید تا ارتفاع سقف با کاشی یا سرامیک به رنگ روشن و دیوارهای سالن غذاخوری تا ارتفاع ۱۲۰ سانتی متر با سنگ های صیقلی، سرامیک یا کاشی و بعد از ان تا ارتفاع سقف با کاشی یا سرامیک به رنگ روشن قابل شستشو پوشیده شده باشند و چنانچه محل طبخ از سالن پذیرایی جداسازی نشده باشد، کلیه دیوارها باید از کف تا سقف با کاشی یا سرامیک به رنگ روشن باشند. ۷- کلیه موادی که در انبار،یخچال و سردخانه نگهداری می شوند باید بر روی قفسه هایی از جنس زنگ نزن، قابل شستشو وبا ارتفاع ۳۰ سانتی متر از کف قرار بگیرند.
۱۷- کلیه مواد غذایی قابل انجماد پروتئینی، قبل ار انتقال از ماشین حمل باربه اماکن،طبق موضوع این آیین نامه،بایستی توسط بازرسین بهداشت بازدید شده و مجوز خرید روزانه آنها تایید گردد. ۶- ابزار و وسایلی که برای پوست کندن،مخلوط کردن و خرد کردن مواد غذایی استفاده می شود، نباید درز و شکاف داشته باشد تا از جمع شدن و فساد احتمالی مواد در انها جلوگیری گردد. ۱۸- محل شستشو و نگهداری ظروف باید در مجاورت محل پخت ولی مجزا و مستقل از آن باشد.جهت شستشو ترجیحا از ماشین های اتوماتیک و در غیر اینصورت ازظرفشویی های ۳ مرحله ای استفاده شود. ۵- ظروف پس از شستشو باید در جا ظرفی مخصوص و بطور عمودی قرارگیرد تا در مجاورت هوا خشک گردد و از بکار بردن دستمال برای خشک کردن خودداری شود. ۴- مواد عذایی منجمد بعد از ذوب شدن با هوای معمولی باید بلافاصله مصرف شود و از انجماد مجدد آن خودداری گردد.
۳- کلیه گوشتهای مصرفی پس از انتقال به آشپزخانه باید بلافاصله از هرگونه مواد زائد و اضافی پاک شود. ۳- کلیه متصدیان و کارکنانی که در مراکزتهیه،تولید،طبخ و توزیع غذا اشتغال دارند، موظفند در کلاس های ویژه بهداشتی که از طرف مدیر بهداشت تعیین می شود، شرکت نمایند. ۱۲- از قرار دادن مواد غذایی به طور مستقیم و بدون داشتن ظرف مناسب در داخل یخچال و سردخانه جلوگیری شود. ۵- انبار باید به هواکش برقی متناسب با فضای آن مجهز باشد و حداکثر دمای انبار مواد غذایی ۲۵ درجه سانتی گراد باشد. ۵- کارکنان موظفند ناخن ها،موی سر و صورت خود را کوتاه و تمیز نمایند. ۵- نان در نایلونی تمیز یا در محافظ دیگری قرار گیرد تا هنگام حمل به آشپزخانه آلوده نگردد. ۹- کارکنان در هنگام آماده سازی، طبخ و توزیع غذا باید از دستکش استفاده نمایند. شما می توانید این میوه را هنگام صبحانه میل کنید. بنابراین، شما می توانید در رژیم غذایی خود ازکشمش استفاده کنید تا سطوح آهن بدن متعادل شود. هضم بادام زمینی کمی مشکل است بنابراین، آن را به مدت یک شب در آب بگذارید، تا هضم آن آسان تر شود. چغندر معمولا برای بیماران آنمی (کم خون) توصیه می شود .طبق مطالعات انجام شده، مصرف یک کاسه هویج و چغندرقند، دو بار در هفته باعث افزایش تعداد پلاکت خون می شود.
۲۱- نمک مصرفی باید از نوع نمک ید دار باشد و در ظروف دربسته و دور از نور نگهداری شود. این گلبول ها در مغز استخوان تولید می شوند و حدود 120 روز در اطراف بدن گردش می کنند. اکثر میوه ها مانند پرتقال، حاوی ویتامین سی فراوانی هستند که باعث حفظ سطح آهن بدن و از بین بردن کم خونی می شود . گردو، حاوی مقدار زیادی آهن است. از دیگر مواد غذایی خون ساز عسل است که بنا بر طب سنتی، اشاره شده است که عسل، پس از مصرف به سرعت به خون تبدیل شده و دارای خواص دارویی برای بدن است. ۱۳- استفاده از جوش شیرین برای تولید مواد غذایی ممنوع است. پسته، یکی از مهم ترین آجیل ها است زیرا غنی از آنتی اکسیدان گاما توکوفرول، آهن و پتاسیم و ویتامین B6 است. بادام زمینی، یکی از آجیل های غنی از پروتئین است جزو خون سازترین مواد غذایی است. بادام زمینی، همچنین دارای کلسیم و آهن است. گردو برای سلامتی بسیار مفید است زیرا با اسیدهای چرب امگا 3، 6 و 9 بسته بندی می شود. بهتر است گردو را به صورت خام مصرف کنید زیرا گردوی خام حاوی آهن بیشتری است.
این میوه یکی از میوه های مناسب برای درمان کم خونی است زیرا سرشار از آهن بوده و مصرف روزانه آلو می تواند مشکل کم خونی را برطرف کند. ۱۶- رورد افراد متفرقه به انبار مواد غذایی ممنوع است. ۱۶- کف آشپزخانه باید روزانه با محلول ضد عفونی کننده شستشو گردد. ۲۴- وسایل اطفاء حریق به تعداد کافی و در محل های مناسب نصب گردد و با توجه به نوع خاموش کننده در فواصل منظم و معین جهت بازرسی آنها اقدام گردد. ۸- مواد شوینده و پاک کننده مصرفی باید استاندارد بوده و باید دارای پروانه ساخت معتبر باشند. ۱- محل پخت و توزیع باید از مکانهای آلوده به دور بوده و شرایط پخت باید بگونه ای باشد که برای قسمت های مجاور آن مزاحمتی ایجاد ننماید. ۲۴- در سردخانه ها، یخچال و فریزرها مواد غذایی هم گروه در یک طبقه و در طبقات کنار هم قرار داده شود و از مجاور هم قرار دادن مواد غذایی مختلف نطیر پنیر، گوشت، کره،سبزی، مرغ و ماهی جلوگیری شود. استفاده از یک رژیم غذایی غنی با آهن می تواند تولید گلبولهای بدن را افزایش دهد.
۱۱- برای جاروها،تی و وسایل نظافتی دیگر محل مناسبی برای نگهداری درنظر گرفته شود. یکی دیگر از تنقلات خونساز، تخم کدوحلوایی است که کمبود آهن را جبران می کند. آجیل همچنین منبع غنی آهن است که سطح هموگلوبین را بهبود می بخشد. بنابراین تمام آجیل های با قند ساده برای خون رسانی بسیار مفید هستند. شما می توانید مواد غذایی خون ساز مختلف را با هم مخلوط کرده و یک معجون خون ساز مفید برای خود تهیه کنید. برای تهیه این معجون، تمام مواد را کاملا ترکیب کرده و مخلوط کنید. در طب سنتی برخی مواد غذایی را به عنوان مواد خون ساز برای بدن معرفی کرده اند و همچنان برای خون رسانی استفاده می شوند. ۴- انبار باید دارای روشنایی کافی باشد ولی از تابش مستقیم نور خورشید بر روی مواد غذایی جلوگیری گردد. ۱۷- از نگهداری ظروف خالی و وسایل اسقاطی در داخل انبار باید جلوگیری شود. ۴- اماکن مرتبط با این دستودالعمل موظف به اجرای بخشنامه های صادره از سوی مقامات بهداشتی در شرایط خاص می باشند. ۱۳- اجرای بهسازی محیط و مبارزه فیزیکی یاشیمیایی با حشرات و جوندگان موذی، به نحوی که هیچ آثاری از آنان مشاهده نشود. در طب سنتی از کنجد به عنوان یکی از مواد غذایی خون ساز اشاره شده است و شما می توانید هر شب کمی کنجد خرد شده مصرف کنید.
در صورتی که دچار کم خونی شده اید، می توانید گردو مصرف کنید تا سطح هموگلوبین شما بهبود پیدا کند. به گزارش مشرق، اگر میزان گلبول های قرمز خون شما کم باشد، بدن شما باید برای تحمل اکسیژن در بدن، بیشتر تلاش کند. زمانی که گلبول های قرمز خون در اندازه طبیعی خود باشند، عمل اکسیژن رسانی به تمام ارگان های بدن به خوبی صورت می گیرد. بدن انسان هر روز، میلیون ها گلبول قرمز به واسطه مواد غذایی خون ساز تولید می کند. از جمله خونسازترین مواد غذایی در طب سنتی می توان به کنجد و عسل اشاره کرد. همچنین در طب سنتی به گندم، شاه دانه، عدس، تخم گشنیز و زنجبیل به عنوان مواد خونساز اشاره شده است و شیره انگور و آبگوشت از جمله خون سازترین مواد غذایی در طب سنتی هستند. اضافه کردن بعضی از ویتامین های B به رژیم غذایی برای خون رسانی می تواند مفید باشد. موز یکی از میوه های بسیار مفید برای بدن است که حاوی اسید فولیک است و اسید فولیک برای ساخت گلبول های خون موثر است.
۲۳- از قرار دادن و تلنبار کردن مواد غذایی در کف سردخانه باید خودداری شود.لاشه های گوشت باید به چنگک آویزان شود و از قرار دادن مواد غذایی به صورت انباشته و روی هم بدون داشتن ظرف یا پوشش پلاستیکی مناسب در داخل یخچال و سردخانه خودداری شود. ۱۱- برای ممانعت از فرسودگی یخچال و فریزرها، باید از قرار دادن این وسایل در محیط گرم آشپزخانه خودداری کرد. ۱۸- هیچگاه از آب سرد یا گرم برای بازکردن یخ گوشت و فراورده های گوشتی یخ زده استفاده نشود. ۹- کلیه یخچال ها و فریزرها باید هفته ای یکبار برفک زدایی شده و با آب گرم و مواد شوینده شستشو داده شود. اما زمانی که به هر دلیلی دچار کم خونی می شوید، باید این کم خونی را با میوه ها و مواد غذایی خون ساز جبران کنید. ۲۷- برای نگهداری مواد عذایی در سردخانه،از پوشش پلاستیکی که کاملا سطح ماده غذایی را پوشانده باشد، استفاده گردد. ۲۰- مواد عذایی خورنده نظیر سرکه، آبلیمو در ظروف شیشه ای و مقاوم در برابر خورندگی، نگهداری گردد.
۱۲- جهت سرخ کردن مواد غذایی از روغن های سرخ کردنی و برای بقیه مصارف ا زروغن های مایع استفاده شود. ۶- برای انتقال ماست از ظروف دردار استفاده گردد. ۶- کارکنان باید به روپوش و کلاه به رنگ روشن و تمیز ملبس باشند. ۲۵- توزیع غذا باید بگونه ای باشد که باعث ازدحام مراجعین و اتلاف وقت آنها نشود. ۱۹- چیدمان و نگهداری ظروف و تجهیزات و وسایل باید بگونه ای باشند که خطر سقوط وجود نداشته باشد و مزاحمتی برای رفت و آمد ایجاد نکند. ۲۲- میوه و سبزیجات باید سالم باشد بطور صحیح شسته، ضدعفونی،نگهداری و توزیع شود. زردآلو هم یکی از میوه های خون ساز و حاوی آهن است. انار از معروف ترین میوه های خون ساز است که حاوی آهن بالایی است. انار باعث خونرسانی به بدن شده و کم خونی را برطرف می کند. شما می توانید برای رفع کم خونی و یا افزایش خون رسانی از برخی تنقلات در طی روز استفاده کنید از جمله، کنجد و فندق که باعث افزایش خون رسانی شده و میزان آهن را به سطح مطلوبی می رساند.
۱- کلیه مواد اولیه غذایی و اماده باید دارای مجوز بهداشتی وپروانه ساخت و ترجیحا دارای آرم استاندارد باشد و استفاده از مواد فله ای ممنوع می باشد. ۲- بازرسین در صورتی که فرد یا افرادی را شناسایی کنند که حضور ونحوه کار انان به دلیل عدم رعایت موازین بهداشتی ممکن است باعث ایجاد مشکلات بهداشتی نماید، از ادامه کار انان جلوگیری بعمل خواهند آورد. ۲۷- میوه باید با شرایط مناسب تهیه و در کمپها(یخچال) برای وعده شام توزیع گردد. ۲- فضای پخت و توزیع باید با تعداد کارگران و حجم کار متناسب باشد تا کار تهیه و طبخ عذا به راحتی انجام شود. ۱۷- دستگاه سوخت و نوع مواد سوختنی باید بگونه ای باشد که احتراق به صورت کامل انجام گیرد. ۱۴- قفسه بندی و چیدمان باید بگونه ای باشد که فضای کافی بین اجناس وجود داشته باشد. ۲- دیوارها،کف و سقف باید مطابق با استاندادهای بهداشتی باشد. ۳- سقف باید صاف به رنگ روشن و بدون درز و ترک خوردگی باشد. ۳- ورود افراد متفرقه به آشپرخانه ممنوع می باشد. ۲۰- ورود افراد متفرقه به آشپزخانه ممنوع می باشد. ۱۳- کارکنان برای ورود به بخش داخل سردخانه از کفش مخصوص استفاده نمایند. ۱۱- نظافت و شستشوی داخل یخچال و سردخانه باید به طور مرتب انجام شود.